Podtrzymały tradycję „pieczenia gęsi”

Dodano: 09 listopada 2019

Podtrzymały tradycję „pieczenia gęsi”

W sobotnie popołudnie 9 listopada członkinie włoszakowickiego Koła Gospodyń Wiejskich spotkały się na tzw. gęsinie, czyli biesiadzie z okazji Narodowego Święta Niepodległości połączonej z konsumpcją pieczonej gęsi. Impreza ta, nawiązująca do wielkopolskiej tradycji ludowej, odbyła się już po raz ósmy, jak co roku w sali widowiskowej GOK we Włoszakowicach.

Oficjalnego otwarcia biesiady dokonała przewodnicząca KGW Włoszakowice Danuta Walkowiak. Wśród powitanych przez nią gości, poza licznie zebranymi gospodyniami, obecni byli również: wójt gminy Włoszakowice Robert Kasperczak, sekretarz gminy Karolina Chlebowska, radna gminy Irena Przezbór, kierownik Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej Elżbieta Guć, kierownik Środowiskowego Domu Samopomocy im. Wernera Kenkla Mariola Żołędziejewska, dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury Paweł Borowiec oraz radna powiatu leszczyńskiego i prezes zarządu firmy Werner Kenkel Halina Florek.

W dalszej części imprezy głos zabrał wójt Robert Kasperczak, dziękując wszystkim paniom za zaproszenie na tę szczególną uroczystość oraz życząc im udanych obchodów dnia niepodległości. Nie zabrakło też wystąpienia radnej Ireny Przezbór, która przeprowadziła niecodzienny konkurs polegający na darciu i liczeniu pierza. Gdy emocje związane z rywalizacją nieco opadły na stoły wkroczyła główna bohaterka wieczoru, czyli pieczona gęś w towarzystwie innych potraw nierozłącznie kojarzących się z listopadowym świętem – zupy i kompotu z dyni oraz rogali świętomarcińskich.

Pełne kulinarnych doznań popołudnie zwieńczył minikoncert w wykonaniu Katarzyny Kaczmarek (wokal) i Mariusz Kowalczyka (fortepian), którzy wspólnie zaprezentowali kilka utworów o charakterze patriotycznym.

D.J.